Oaza Jordanovac

O projektu, riječima arhitekata

Zadaća arhitekta je učiniti prostor ugodnim i udobnim na razini naselja, zgrade i stana. Sve ove razine smatramo podjednako važnima i u našim projektima im posvećujemo adekvatnu pažnju. Sukladno tome, projekt na razini naselja predstavlja nastojanje da se formira mikrocjelina s identitetom, ambijent koji će biti više od skupine lijepo dizajniranih kuća.

Sklop se tako sastoji od četiri zgrade okupljene oko poluprivatnog dvorišta namijenjenog pristupu, druženju i igri. Izbor materijala i hortikulturalno uređenje pokazuju nastojanje da se okoliš humanizira i domesticira. Zgrade sadrže po tri stana. Poput stambenog niza, u svaki od stanova omogućen je neposredni pješački i kolni pristup. U oblikovnom smislu, kuće su jednostavne prizme s glatko žbukanim glavnim korpusom na postamentu od velikoformatnih ploča. Ovakav oblikovni slog referenca je na ponajbolje primjere zagrebačke Moderne, ali, dakako, u suvremenoj interpretaciji. Krovovi su intenzivni zeleni i koriste se kao vanjski prostori stanova na završnim etažama. Stanovi imaju više etaža i prostornu kvalitetu malih obiteljskih kuća te su trostrano ili čak četverostrano orijentirani, što ih - u kombinaciji s velikim otvorima - čini dobro osvijetljenima i zračenima. Posebnu kvalitetu svakako predstavlja pogled na grad s bogato dimenzioniranih terasa i lođa.

Nadopunu navedenim prostorno-oblikovnim odlikama čini energetska učinkovitost i sustav pametne kuće. Vrhunski izvođački know-how ovaj projekt time je učinio kompletnim.

Svebor Andrijević / Luka Korlaet

Vizualizacije

Molimo Vas rotirajte uređaj